Árpa

« Back to Glossary Index

1. Árpa – gabonaféle

Az árpa (latin nevén Hordeum vulgare) egyike a legrégebben termesztett gabonafajtáknak, amely már az ókori civilizációk idején is fontos szerepet töltött be az emberek étrendjében. A sörgyártásban használt malátázáshoz különösen a sörrápa fajtáját részesítik előnyben.

Az árpa egy ősi gabonafajta, amelyet világszerte termesztenek, különösen a mérsékelt égövi országokban. Két fő típusa ismert: a takarmányárpa és a sörrápa, utóbbi a malátázás alapanyaga. Az árpa rendkívül rugalmas növény, mivel szárazságtűrő képessége és a viszonylag rövid növekedési időszaka lehetővé teszi, hogy széles körű klimatikus viszonyok között is megteremjen.

Az árpa számos egészségügyi előnye miatt is kedvelt, például magas rosttartalma révén segíti az emésztést, és stabilizálja a vércukorszintet. Gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a magnézium, a cink és a foszfor.

Példamondatok az árpa felhasználásával:

  • „Az árpa a hagyományos magyar konyha egyik alapvető gabonafajtája.”
  • „Az idei évre a gazdák több sörrápa fajtát is kipróbálnak, hogy megtalálják a legjobban hozamot adó változatot.”
  • „A takarmányárpa jelentősége kiemelkedő a hazai állattenyésztésben.”

2. Szemárpa

Az „árpa” szónak valóban több jelentése is van a magyar nyelvben, a gabonaféléken túl. Az egyik ilyen jelentés a szemárpa, amely egy gyakori szembetegség.

A szemárpa (orvosi nevén hordeolum) egy gyulladásos megbetegedés, amely a szemhéj mirigyeinek bakteriális fertőzése következtében alakul ki. Jellemzően a szemhéj szélén vagy közelében jelenik meg vörös, fájdalmas duzzanatként, és gyakran tályog képződik a közepén.

Példamondatok a szemárpa jelentésével kapcsolatban:

  • „Reggelre egy kényelmetlen szemárpa jelent meg a szemhéjamon, úgy döntöttem, orvoshoz fordulok.”
  • „A szemárpa kezelése általában helyi antibiotikumos kenőccsel vagy meleg borogatással történik.”
  • „A szemhigiénia fontos a szemárpa megelőzésében; érdemes kerülni a szem dörzsölését, különösen piszkos kézzel.”

Ez a jelentés teljesen eltér az árpa gabonafajtára vonatkozó használattól, és általában orvosi vagy egészségügyi kontextusban használják.

Kapcsolódó tartalmak


« Vissza a szójegyzékbe