Szója

« Back to Glossary Index


A szója (latin nevén Glycine max) egyike a legfontosabb olajos növényeknek világszerte, amely számos területen hasznosul, legyen szó élelmiszeriparról, takarmányozásról vagy akár ipari alkalmazásokról. A szója magas fehérje- és olajtartalmú, ezáltal kiemelkedően fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban és állattenyésztésben egyaránt.

A szója számos formában fogyasztható, például szójatej, tofu, szójaszósz, és tempeh formájában, amelyek különösen népszerűek a vegetáriánus és vegán étrendekben. Emellett a szójából nyert olajat élelmiszeripari és ipari célokra is felhasználják.

Példamondatok:

  • „A szója (Glycine max) egy rendkívül sokoldalú növény, amelyet évezredek óta termesztenek Ázsiában.”
  • Az idei tavasz ideális időpontnak bizonyult a szójabab vetőmag vetésére, mivel a kedvező időjárási körülmények elősegítették a csírázást és a növények egészséges fejlődését.
  • „A magas fehérjetartalmú szója ideális választás vegetáriánusok számára.”
  • „A globális szójatermelés jelentős részét állattenyésztési takarmánynak és élelmiszeripari alapanyagnak használják fel.”

Más jelentés:

A „szója” szó más kontextusban is felbukkanhat, például a köznyelvben, de specifikus másodlagos jelentéssel nem rendelkezik, mint az árpa esetében a szemárpa. A szója elsősorban a növényre, a szójababra és annak származékaira vonatkozik, így nincs olyan széleskörű alternatív jelentése, mint más szavaknak.

Kapcsolódó tartalom

Mi az a szójabab? Miben van szója?Tudnivalók a szója növényről

Kézműves szójaviasz gyertyák

« Vissza a szójegyzékbe