Szemárpa

« Back to Glossary Index
GPT

Szótár Segítő

Szemárpa jelentése és fogalma

A szemárpa (orvosi nevén hordeolum) egy gyakori szemhéjbetegség, amely akkor alakul ki, amikor a szemhéj mirigyeinek egyike elzáródik és gyulladásos folyamat indul meg. Ez általában fájdalmas, piros duzzanat formájában jelentkezik a szemhéjon. A szemárpa baktériumok (leggyakrabban Staphylococcus aureus) okozta fertőzés következménye, amely a szemhéj olajmirigyeit érinti.

Szemárpa kialakulása

A szemárpa gyakran alakul ki, amikor a bőrön természetesen előforduló baktériumok bejutnak a szemhéj mirigyének kivezető csatornájába, ami gyulladást és gennyes fertőzést okoz. A szemárpa lehet belső, amikor a mirigy belső részén alakul ki, vagy külső, amely a szemhéj szélén, a szempillák tövénél jelenik meg.

Szemárpa tünetei

A szemárpa fő tünetei közé tartozik:

  • Érzékeny, piros duzzanat a szemhéjon
  • Fájdalom és kellemetlen érzés a duzzanat területén
  • Néha a duzzanat gennyes fejjel borul, ami magától is kifakadhat
  • Szemhéjduzzanat és könnyezés

Szemárpa kezelése

A szemárpa kezelése általában magában foglalja a meleg borogatás alkalmazását, ami segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot és elősegíti a duzzanat lecsapolását. Antibiotikumos kenőcsök vagy cseppek is alkalmazhatók, ha a fertőzés súlyosabb vagy többszörös szemárpa alakul ki. Fontos, hogy a szemárpa ne legyen kinyomva vagy manipulálva, mert ez további fertőzéshez vezethet.

Szemárpa megelőzése

A szemárpa megelőzésére a legjobb módszer a személyes higiénia szigorú betartása, különösen a kézmosás és a szemek dörzsölésének elkerülése. Fontos továbbá, hogy a sminkeszközök tiszták legyenek és rendszeresen cseréljük a sminktermékeket.

További olvasmányok

A szemárpa és kezelési lehetőségeiről bővebben olvashatnak az alábbi cikkekben:

Ezek a források további hasznos információkat nyújthatnak a szemárpa kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

« Vissza a szójegyzékbe