Malátázás

« Back to Glossary Index

Jelentés: A malátázás a sörkészítés során elengedhetetlen előkészítő eljárás, amely során a gabonaszemeket (általában árpát) vízben áztatják, hogy csírázásnak induljanak. Ez a csírázás elősegíti az enzimek aktiválódását, amelyek a keményítőt fermentálható cukrokká alakítják. Ezt követően a csírázást megállítják a gabonaszemek szárításával vagy pörkölésével, ami a maláta készítésének végső szakasza.

Eredet: A malátázás gyakorlata a mezopotámiai és egyiptomi civilizációk óta ismert, ahol először kezdték el a gabonát sörkészítés céljából előkészíteni. A szó a latin „maltare” igéből származik, ami „áztatni” jelent.

Példamondatok:

  • „A malátázás során kialakuló enzimatikus folyamatok hozzák létre azokat az alapanyagokat, amelyek a sör ízének alapját adják.”
  • „A söröriparban a minőségi maláta aranyszabály, ami a malátázás precíz technológiáját és kontrollált körülményeit követeli meg.”
  • „Az idei évjáratú árpából készült maláta a malátázás folyamata során kiváló ízjegyeket mutatott, ami ígéretes alapanyagot jelent a sörkészítéshez.”

A malátázás és a sörárpa termesztésével kapcsolatos további információkért, kérjük, látogasson el a „Tavaszi árpa fajták a sörrápa termesztéséhez: vetési és aratási ideje és ára” és a „Tavaszi árpa” oldalakra.

« Vissza a szójegyzékbe