Szabadúszó

szabadúszó mit jelent
« Back to Glossary Index

Szabadúszó magyarul

A „szabadúszó” kifejezés azokat az egyéneket jelöli, akik függetlenül, saját maguk számára vállalnak munkát, többnyire projektalapon, megbízások alapján dolgoznak. Ez a munkavállalási forma magas fokú rugalmasságot biztosít, lehetővé téve a munkavégzés helyének és idejének szabad megválasztását.

Szabadúszó jelentése

A szabadúszó munkavállalás az önállóan dolgozó, független szakembereket jelenti, akik projekt, feladat, vagy megbízás alapján végeznek munkát különböző megrendelők számára. Jellemzően nem állnak állandó munkaszerződésben egyetlen munkaadóval sem, hanem különböző projektekben vesznek részt.

Szabadúszó eredete

A „szabadúszó” kifejezés eredete a „freelance” angol szóból származik, ami eredetileg olyan középkori zsoldosokat jelölt, akik „szabad lándzsával” rendelkeztek, vagyis nem voltak állandóan egy uralkodó vagy földesúr szolgálatában, hanem a legmagasabb ajánlattevőnek harcoltak. A kifejezés ma már átvitt értelemben használatos, jelölve azokat, akik szabadon választják meg megbízóikat és projekteiket.

Szabadúszó a gyakorlatban

Szabadúszóként dolgozni jelentős szabadságot és rugalmasságot nyújt a munkavállalóknak, lehetővé téve számukra, hogy saját időbeosztásuk szerint dolgozzanak, és válasszák meg a projekteket, amelyeken dolgozni szeretnének. A szabadúszók gyakran otthonról vagy távmunkában dolgoznak, kihasználva a digitális technológia adta lehetőségeket.

Szabadúszó példamondatok

  • „Mint szabadúszó grafikus, változatos projekteken dolgozom, amelyek lehetővé teszik számomra, hogy kreativitásomat szabadon kifejezzem.”
  • „A szabadúszó programozók nagy keresletnek örvendenek a technológiai iparban, ahol projektalapú munkavégzés a norma.”

Szabadúszó szinonímái

Szabadúszóhoz kapcsolódó idegen szavak, kifejezések

  • Freelance: A szabadúszó munkavégzés angol megfelelője.
  • Gig economy: A projektalapú, ideiglenes munkákra épülő gazdaság, amelyben a szabadúszók és ideiglenes munkavállalók jelentős szerepet játszanak.

A szabadúszás számos lehetőséget kínál azok számára, akik nagyobb kontrollt szeretnének a munkájuk felett és élvezik a változatosságot és rugalmasságot. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a munkavégzési forma magában hordozza a bizonytalanságot és a stabil jövedelem hiányát is, ezért fontos a megfelelő egyensúly és a pénzügyi tervezés.

További olvasnivaló

« Vissza a szójegyzékbe