Cégjegyzékszám

« Back to Glossary Index

Cégjegyzékszám jelentése

A cégjegyzékszám egy egyedi azonosító, amely minden bejegyzett gazdasági társaságot, egyesületet, alapítványt és egyéb szervezetet megkülönböztet egymástól Magyarországon. Ezt a számot a cégbíróság adja ki a cég bejegyzésekor, és az a Cégjegyzékben kerül rögzítésre. A cégjegyzékszámot széles körben használják üzleti tranzakciók során, hivatalos dokumentumokon, szerződéseken, és számlákon, hogy egyértelműen azonosíthassák a céget.

Cégjegyzékszám eredete

A cégjegyzékszám rendszere a hatékony vállalatirányítás és -ellenőrzés részeként alakult ki, lehetővé téve a cégek egyszerű azonosítását és nyilvántartását. Az Európai Unió jogszabályainak harmonizációjával összhangban Magyarország is bevezette ezt az azonosítási rendszert, amely hozzájárul a vállalati átláthatósághoz és a gazdasági tevékenységek zökkenőmentes működéséhez.

Cégjegyzékszám használata és jelentősége

A cégjegyzékszám jelentősége több szempontból is kiemelkedő:

 • Azonosítás: Egyedi azonosítóként szolgál, amely megkülönbözteti a cégeket egymástól.
 • Hivatalos ügyek: Kötelezően szerepelnie kell minden hivatalos vállalati dokumentumon, beleértve a szerződéseket és számlákat.
 • Nyilvántartás: Segítségével könnyen lekérdezhető egy cég adata a Cégjegyzékből.
 • Bizalom: Növeli a vállalati tranzakciók átláthatóságát és a piaci szereplők közötti bizalmat.

Példamondatok a cégjegyzékszám használatára

 • „Kérem, adja meg a cégjegyzékszámot a szerződés elkészítéséhez.”
 • „A cégjegyzékszám ellenőrzése segített abban, hogy megbizonyosodjunk az üzleti partner hitelességéről.”

Cégjegyzékszám szinonímái és kapcsolódó kifejezések

 • Cégszám
 • Bejegyzési szám
 • Cégazonosító

Idegen szavak, kifejezések kapcsolódóan a cégjegyzékszámhoz

 • Company Registration Number (angol): A cégjegyzékszámnak megfelelő kifejezés az angolszász jogrendszerekben.
 • Handelsregisternummer (német): A német megfelelője, amely hasonló funkciót tölt be.

A nyilvántartási szám és a cégjegyzékszám ugyanaz?

A nyilvántartási szám és a cégjegyzékszám gyakran összefüggésbe hozható fogalmak, de fontos tisztázni, hogy bár hasonló célt szolgálnak, bizonyos kontextusokban eltérő jelentéssel bírhatnak.

A cégjegyzékszám egy egyedi azonosító, amelyet a cégbíróság ad ki minden bejegyzett gazdasági társaságnak, egyesületnek, alapítványnak és egyéb szervezetnek. Ez a szám szerepel a Cégjegyzékben, és elsősorban jogi személyek azonosítására szolgál.

A nyilvántartási szám kifejezés általánosabb és tágabb értelemben használható. Bár ez is azonosító számot jelent, nem kizárólag cégekre korlátozódik. Például egyes nyilvántartások, adatbázisok, vagy akár oktatási intézmények is használhatnak nyilvántartási számot a benne szereplő személyek, tárgyak vagy entitások azonosítására.

Ebben az értelemben, bár a cégjegyzékszám egy specifikus típusa a nyilvántartási számnak, amely kifejezetten cégek azonosítására szolgál, nem minden nyilvántartási szám tekinthető cégjegyzékszámnak. A kettő közötti fő különbség tehát a felhasználásuk területe és célja.

További olvasásra ajánlott honlapok

A cégjegyzékszámmal kapcsolatos további információkért és a cégek nyilvántartásának megtekintéséért látogasson el a következő hivatalos weboldalakra:

« Vissza a szójegyzékbe