Kocsonya

« Back to Glossary Index

Íme a „kocsonya” szó részletes, magyar nyelvű magyarázata: jelentése, eredete, hagyományos szerepe a magyar kultúrában, szinonimái, példák, idegen nyelvi megfelelői és rejtvényes felhasználása.


Kocsonya jelentése magyarul – mit jelent?

A kocsonya egy zselés állagú étel, amelyet húsból (főként disznóból) főznek, és a főzőlé lehűtése után megdermed, így kocsonyás állagot vesz fel.
Leggyakrabban disznósajt-szezonban vagy téli ünnepek idején készítik.


A kocsonya fogalma és fő jellemzői

A kocsonya:

  • Főleg sertésből (fej, csülök, bőrke) készül.
  • Hosszú főzés után a természetes kollagén tartalom megdermeszti a levet.
  • Hidegen fogyasztják, gyakran ecettel, fokhagymával, paprikával, főtt tojással díszítve.

A kocsonya szó eredete

  • A szó magyar eredetű, 18–19. századi forrásokban már előfordul.
  • A „kocsonya” szó alakilag hasonlít a „kocsonyás”, „kocsonyul” szavakhoz, melyek a kocsonyásodás, azaz zselésedés folyamatára utalnak.
  • Egyes néphagyományok szerint a miskolci kocsonya volt a legismertebb régi specialitás – innen ered a „miskolci kocsonya” legendája is („Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka.”)

Példamondatok

  • „Karácsony után mindig főzünk kocsonyát disznótorból.”
  • „A kocsonya megdermedt, lehet tenni a spájzba.”
  • „Nagymamám húsos kocsonyája legendás volt a családban.”

A kocsonya szinonimái

  • húsos zselé
  • zselés hús
  • dermedt húsleves
  • zselatin étel (szaknyelvben)

Antonimák (ellentétek)

  • forró leves
  • pörkölt (állagban, hőmérsékletben)
  • folyékony étel

Idegen szavak, kifejezések

  • aspic – angolul (főként francia típusú zselés húsétel)
  • Sülze / Sulz / Fleischaspik – németül
  • gelatina di carne – olaszul
  • gelée de viande – franciául

Megjegyzés: A magyar kocsonya sűrűbb, rusztikusabb, mint ezek az európai változatok.


Rejtvényekhez: kocsonya

  • „Hideg zselés húsétel” → kocsonya
  • „Pislog benne a béka (mondásban)” → kocsonya
  • „Disznótorosból főzött zselés fogás” → kocsonya

Kocsonya a magyar kultúrában

  • Téli étel, gyakran disznóvágás után készül.
  • Kocsonyafesztivál Miskolcon: híres gasztronómiai rendezvény.
  • A „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” népi mondás elterjedt anekdota.

További források

« Vissza a szójegyzékbe