Disznósajt

« Back to Glossary Index

Íme a „disznósajt” szó részletes magyar nyelvű magyarázata: jelentése, eredete, készítési módja, kulturális jelentősége, szinonimái, példák, idegen nyelvi megfelelői és rejtvényes alkalmazása.


Disznósajt jelentése magyarul – mi az a disznósajt?

A disznósajt (más néven: orjaleves, disznófejsajt) egy húskészítmény, amelyet sertés fejéből, bőréből, nyelvéből, füléből, zsírosabb húsrészekből főznek meg, fűszereznek, majd abált húsként bélbe vagy fóliába töltve hűtenek, dermedni hagynak.

Küllemében és állagában hasonlít a hurkára vagy sajtolt zselés húsokra, de nagyobb darab húsrészeket is tartalmazhat.
Hidegen szeletelve fogyasztják.


A disznósajt készítésének folyamata

  1. A disznó fejének, nyelvének, bőrének és egyéb részeinek alapos megfőzése (abálása).
  2. A főtt húsdarabok aprítása.
  3. Ízesítés: só, bors, fokhagyma, paprika, szerecsendió, majoránna stb.
  4. Bélbe vagy műbélbe töltés.
  5. Súly alatt hűtve préselik, így sajtszerű (de nem sajt) állagot kap.
  6. Lehűtve, akár napokig fogyasztható.

A disznósajt eredete

  • A disznósajt a magyar paraszti gasztronómia egyik hagyományos eledele, főként a disznóvágások alkalmával készítik.
  • Neve a formájára utal: „sajtolt disznóhús”, nem pedig tejtermék. A „sajt” szó itt az összenyomás, préselés értelmében szerepel.
  • Hasonló ételek megtalálhatók más európai konyhákban is, pl. a német „Presskopf” vagy az angolhead cheese”.

Példamondatok

  • „A disznóvágás után finom disznósajtot készítettünk fokhagymásan.”
  • „A disznósajt hidegen, kenyérrel, ecetes hagymával a legjobb.”
  • „Nem mindenki szereti a disznósajt állagát, de a fűszerezése ellenállhatatlan.”

Disznósajt szinonimái, regionális változatok

  • Fejsajt (vidéki szóhasználat)
  • Orjaleves sajtja (történelmi utalás)
  • Préselt disznóhús
  • Húskenőcs (ritkábban, de előforduló tájnyelvi változat)

Antonimák (ellentétek)

  • növényi pástétom
  • vegán felvágott
  • könnyű hús (pl. csirkemell)

Idegen szavak, kifejezések

  • head cheese – angolul
  • Sülze / Presskopf – németül
  • fromage de tête – franciául
  • coppa di testa – olaszul
  • queso de cerdo – spanyolul (szó szerinti fordítás)

Rejtvényekhez: disznósajt

  • „Disznóból készült, sajtolt hideg étel” → disznósajt
  • „Fejből és bőrből készített felvágott” → disznósajt
  • „Disznótoros specialitás, nem tejből van” → disznósajt

További források

« Vissza a szójegyzékbe