Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság jelentése
« Back to Glossary Index

Energiahatékonyság jelentése magyarul

Az energiahatékonyság az a fogalom, amely azt fejezi ki, hogy egy adott rendszer, eszköz vagy folyamat mennyire képes hatékonyan felhasználni az energiát a kívánt eredmény eléréséhez. Az energiahatékonyság növelésének célja, hogy csökkentse az energiafogyasztást anélkül, hogy az adott rendszer vagy folyamat teljesítménye romlana.

Energiahatékonyság eredete

Az energiahatékonyság fogalma az ipari forradalom idején kezdett előtérbe kerülni, amikor a gazdasági növekedés és az energiaigények növekedése egyre nagyobb kihívást jelentett. Az energiahatékonyság modern koncepciója azonban a 20. század közepén kezdett formálódni, különösen az energiaárak ingadozása és az olajválságok idején.

Energiahatékonyság különböző értelmezései

 1. Technológiai megközelítés: Az energiahatékonyság technológiai szempontból azt jelenti, hogy a gépek, berendezések és eszközök kevesebb energiát használnak ugyanazon feladat elvégzésére.
 2. Gazdasági megközelítés: Gazdasági szempontból az energiahatékonyság a költségek csökkentését célozza meg az energiafogyasztás optimalizálásával.
 3. Környezeti megközelítés: Környezetvédelmi szempontból az energiahatékonyság csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, például az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Példamondatok

 1. Az új hőszivattyú jelentősen javította a ház energiahatékonyságát.
 2. Az energiahatékonysági intézkedések bevezetése után az iroda energiafogyasztása 20%-kal csökkent.
 3. Az energiahatékonyság növelése érdekében cseréltük le a régi izzókat LED világításra.

Energiahatékonyság szinonimái

 • Energiatakarékosság
 • Hatékony energiafelhasználás

Idegen szavak és kifejezések az energiahatékonyságra

 • Energy efficiency (angol)
 • Effizienz (német)
 • Eficiencia energética (spanyol)

Ajánlott olvasmányok

« Vissza a szójegyzékbe