Klímaváltozás

« Back to Glossary Index

Klímaváltozás magyarul

A klímaváltozás a Föld éghajlatának hosszú távú megváltozását jelenti, amelyet természeti és emberi tevékenységek egyaránt okozhatnak. Az éghajlatváltozás magában foglalja a globális felmelegedést, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válását és az éghajlati rendszerek átalakulását.

Klímaváltozás jelentése

A klímaváltozás (vagy éghajlatváltozás) jelentése az időjárási mintázatok hosszú távú, jelentős és tartós változása. Ez magában foglalhatja a hőmérséklet emelkedését vagy csökkenését, a csapadékmintázatok változását és a szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedését.

Klímaváltozás eredete

Az éghajlatváltozás eredete összetett, és magában foglalja mind a természetes folyamatokat, mind az emberi tevékenységek hatásait. Természetes okok között szerepelhetnek a naptevékenység változásai, a vulkáni kitörések és az óceáni áramlatok ingadozásai. Az emberi tevékenységek, mint például az üvegházhatású gázok kibocsátása, az erdőirtás és a földhasználat megváltoztatása, jelentős mértékben hozzájárulnak a globális klímaváltozáshoz.

Mit jelent a klímaváltozás?

A klímaváltozás olyan hosszú távú és tartós változásokat jelent az éghajlati rendszerekben, amelyek hatással vannak az időjárási mintázatokra és a természetes környezetre. Ez a változás befolyásolja az élelmiszer-termelést, a vízellátást, az ökoszisztémákat és az emberi egészséget is.

Klímaváltozás példák

  1. Globális felmelegedés: A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának következménye.
  2. Olvadó jégsapka: Az Északi- és Déli-sarkvidéki jégtakarók olvadása, amely emeli a tengerszintet.
  3. Szélsőséges időjárás: Gyakori hőhullámok, heves esőzések, aszályok és viharok.

Klímaváltozás szinonimája

  • Éghajlatváltozás
  • Globális felmelegedés (bár ez csak egy része a klímaváltozásnak)
  • Időjárásváltozás

Klímaváltozás idegen szavak, kifejezések

  • Climate change (angol)
  • Changement climatique (francia)
  • Cambio climático (spanyol)
  • Klimawandel (német)

További olvasnivalók

További információkat a klímaváltozásról az alábbi linkeken találhatsz:

« Vissza a szójegyzékbe