TLDR

« Back to Glossary Index

TLDR jelentése és fogalma

A TLDR az angol „Too Long; Didn’t Read” kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: „Túl hosszú; Nem olvastam el”. Ezt a kifejezést gyakran használják az interneten, fórumokon, e-mailekben és más online kommunikációs formákban, hogy egy rövid összefoglalót adjanak egy hosszabb szövegről vagy tartalomról. A TLDR használata segít az olvasóknak gyorsan megérteni a lényeget anélkül, hogy elolvasnák az egész szöveget.

TLDR használata

A TLDR-t általában a hosszabb cikkek, posztok vagy beszámolók elején vagy végén helyezik el, és egy-két mondatos összefoglalót tartalmaz, amely kiemeli a legfontosabb információkat vagy következtetéseket. Ez különösen hasznos azok számára, akik gyorsan szeretnének tájékozódni vagy nincsenek idejük az egész szöveg elolvasására.

TLDR jelentősége

A TLDR használata jelzi az információáramlás megváltozását a digitális korban, ahol az emberek gyakran szembesülnek információtúlterheléssel. Ez a kifejezés segíthet az olvasóknak abban, hogy hatékonyabban kezeljék az információkat, elkerülve a lényegtelen részleteket és koncentrálva a legfontosabb pontokra.

TLDR és az olvasási szokások

A TLDR használata rámutat arra is, hogy az online olvasási szokások milyen gyorsan változnak. Az emberek gyakran választják a gyors és tömör tartalmakat a részletes, hosszadalmas szövegek helyett, különösen ha az információ fogyasztása szabadidőben vagy munka közben történik.

TLDR kulturális hatásai

Mivel a TLDR segít az olvasóknak a lényegre koncentrálni, fontos eszköz a digitális kommunikációban, különösen azok számára, akik értékelik az időhatékonyságot. Azonban ez a gyakorlat felveti a mély olvasás és az alapos tájékozódás fontosságának kérdését is, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

« Vissza a szójegyzékbe