OTP

« Back to Glossary Index

OTP jelentése és fogalma

Az OTP mozaikszó két fő jelentéssel bír, amelyek kontextustól függően változnak. Egyrészt a „One-Time Password”, azaz „egyszer használatos jelszó” rövidítése, ami egy biztonsági kód, amely csak egyszer használható fel hitelesítésre. Másrészt Magyarországon az OTP leggyakrabban az OTP Bank Nyrt.-re utal, amely az ország legnagyobb pénzintézete, teljes nevén „Országos Takarék Pénztár”.

OTP mint egyszer használatos jelszó

Az egyszer használatos jelszó (OTP) egy biztonsági mechanizmus, amely az online tranzakciók és hitelesítési folyamatok során használatos. Ezt a típusú jelszót rendszerint csak egy művelet elvégzésére használják, ezzel megnehezítve az adathalászati kísérleteket és más online csalásokat. Gyakran használják banki tranzakciók, online vásárlások, vagy más érzékeny jellegű bejelentkezések biztosítására.

OTP Bank

Az OTP Bank Magyarország egyik vezető pénzintézete, amely széles körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt magán- és vállalati ügyfelek számára. A bankot 1949-ben alapították „Országos Takarék Pénztár” néven, és az évek során vált a magyar pénzügyi szektor egyik meghatározó szereplőjévé. Az OTP Bank jelenleg nemzetközi szinten is tevékenykedik, több közép- és kelet-európai országban működik leánybankokkal.

Az OTP használata a gyakorlatban

  • Egyszer használatos jelszó: Az OTP-k gyakran SMS-ben érkeznek a felhasználók mobiltelefonjára, vagy speciális alkalmazások generálják őket, mint például a Google Authenticator. Ez biztosítja, hogy csak a jelszót ismerő személy férhet hozzá az adott szolgáltatáshoz.
  • OTP Bank: Az OTP Bank különböző pénzügyi termékeket kínál, beleértve a folyószámlákat, megtakarítási számlákat, hiteltermékeket, befektetési szolgáltatásokat és biztosításokat. Az ügyfelek online és mobilbanki platformokon keresztül is intézhetik pénzügyeiket, amelyek biztonságát az OTP jelszavak is segítik.

További információk

Az OTP-vel kapcsolatos további részletekért érdemes felkeresni az OTP Bank hivatalos weboldalát, vagy tájékozódni az egyszer használatos jelszavak működéséről szóló szakmai forrásokból. Ez segíthet jobban megérteni mind a pénzügyi, mind a biztonsági aspektusokat, amelyekkel az OTP kapcsolatos.

« Vissza a szójegyzékbe