KKV

« Back to Glossary Index

KKV jelentése és fogalma

A KKV a „kis- és középvállalkozás” rövidítése. Ezt a kategóriát gyakran használják gazdasági és üzleti kontextusban azokra a vállalkozásokra, amelyek egy meghatározott méretű alkalmazotti létszám vagy éves árbevétel alatt működnek. Az Európai Unió és Magyarország szabályozása szerint a KKV-k csoportosítása a következő kritériumok alapján történik:

  • Kisvállalkozás: kevesebb mint 50 fő alkalmazott és évi 10 millió euró (vagy annak megfelelő forint) árbevétel vagy mérlegfőösszeg
  • Középvállalkozás: kevesebb mint 250 fő alkalmazott és évi 50 millió euró árbevétel vagy 43 millió euró mérlegfőösszeg

KKV-k szerepe a gazdaságban

A KKV-k fontos szerepet töltenek be a gazdaságban, mivel jelentős munkaerőt foglalkoztatnak és hozzájárulnak a GDP növekedéséhez. Ezek a vállalkozások gyakran rugalmasabbak és innovatívabbak, mint a nagyvállalatok, képesek gyorsan reagálni a piaci változásokra, és fontos szerepet játszanak a helyi közösségek támogatásában.

KKV-k kihívásai

A KKV-k számos kihívással szembesülnek, többek között:

  • Finanszírozás: A kis- és középvállalkozások gyakran nehezebben jutnak hozzáférési finanszírozáshoz, mint a nagyobb vállalatok.
  • Szabályozás: A bonyolult jogi és adózási követelmények aránytalan terhet róhatnak a kisebb vállalkozásokra.
  • Technológiai fejlesztések: A digitalizáció és a modern technológiák bevezetése jelentős költségeket és szakértelmet igényel, amely nem mindig áll rendelkezésre.

KKV-k támogatása

A magyar kormány és az Európai Unió különböző támogatásokat és kedvezményeket biztosít a KKV-k számára, hogy segítse őket a fent említett kihívások leküzdésében. Ezek a támogatások tartalmazhatnak adókedvezményeket, hitelgarancia programokat, valamint kutatási és fejlesztési projektek finanszírozását.

« Vissza a szójegyzékbe