Tuja

Tuja jelentése
« Back to Glossary Index

Tuja magyarul

A tuja egy örökzöld növény, amely a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozik. A leggyakrabban kertészeti növényként ültetik sövényként vagy dísznövényként. A tujafajták közé tartoznak a keleti tuja (Thuja orientalis), a nyugati tuja (Thuja occidentalis) és az óriástuja (Thuja plicata).

Tuja jelentése

A tuja örökzöld tűlevelű fa vagy cserje, amelyet sűrű lombozat és gyors növekedés jellemez. Széles körben használják kertekben és parkokban sövényként vagy díszítőelemként. Az örökzöld jellegének köszönhetően egész évben zöld marad, és kiválóan alkalmas a téli kert díszítésére is.

Tuja eredete

A tuja eredetileg Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában honos. Az óriástuja az északnyugati partvidéken, míg a nyugati tuja Kelet-Kanadában és az Egyesült Államok északkeleti részén található. A keleti tuja Kínából és Koreából származik.

Mit jelent a tuja?

A tuja egy olyan örökzöld növény, amelyet kertészeti célokra használnak. Sövényként ültetve természetes kerítést alkot, amely védi a magánszférát és szélvédelmet biztosít. Dísznövényként is népszerű, mert szép formájú és könnyen karbantartható.

Tuja példák

  1. Thuja occidentalis (nyugati tuja): Az egyik leggyakrabban ültetett tuja fajta, amely Észak-Amerikában őshonos. Gyors növekedésű és sűrű lombozatú.
  2. Thuja orientalis (keleti tuja): Ázsiában honos faj, amely kisebb méretű és kompaktabb, mint a nyugati tuja.
  3. Thuja plicata (óriástuja): Észak-Amerika nyugati partvidékén honos, hatalmas méretű fa, amely akár 70 méter magasra is megnőhet.

Tuja szinonimája

  • Életfa
  • Arborvitae (angol neve, ami életfát jelent)

Tuja idegen szavak, kifejezések

  • Arborvitae (angol)
  • Thuja (latin)
  • Lebensbaum (német)
  • Tuyau (francia)

További olvasnivalók

További információkat a tujáról az alábbi linkeken találhatsz:

« Vissza a szójegyzékbe