Jobbik Magyarországért Mozgalom

« Back to Glossary Index

Jobbik Magyarországért Mozgalom jelentése

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, röviden Jobbik, egy magyar politikai párt, amelyet 2003-ban alapítottak. Kezdetben a párt a nemzeti radikalizmust képviselte, de az elmúlt években ideológiai átrendeződésen ment keresztül, és egy mérsékeltebb, jobbközép irányvonal felé mozdult el. A Jobbik célja, hogy alternatívát kínáljon a hagyományos politikai pártokkal szemben, hangsúlyozva a társadalmi igazságosságot, az átláthatóságot és a korrupció elleni harcot.

Jobbik Magyarországért Mozgalom eredete

A Jobbik 2003-ban jött létre, eredetileg mint a radikális nemzeti érzelmű fiatalok mozgalma. A párt gyorsan növekedett népszerűségét és politikai befolyását tekintve, különösen a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején. Azonban a 2010-es évek közepétől kezdve a párt egy új, mérsékelt irányt vett fel, próbálva tágabb társadalmi rétegeket megnyerni.

Jobbik Magyarországért Mozgalom különböző értelmezései

  • Politikai szempont: A Jobbik mint a magyar politikai paletta egyik jelentős szereplője fontos szerepet játszik a parlamenti vitákban és a közéleti diskurzusokban.
  • Társadalmi szempont: A párt politikája jelentős változáson ment keresztül, ami új társadalmi csoportok támogatását is magával hozta, bár korábbi radikális álláspontjai miatt továbbra is megosztó a közvélemény szemében.

Példamondatok a Jobbik Magyarországért Mozgalom szóval

  • „A Jobbik Magyarországért Mozgalom az utóbbi években több jelentős politikai reformot kezdeményezett.”
  • „A Jobbik erőfeszítéseit a korrupcióellenes küzdelemben sokan elismerik, bár a párt múltja még mindig viták tárgya.”

Szinonimák és kapcsolódó kifejezések

  • Mérsékelt jobboldali párt
  • Nemzeti párt

További olvasnivalók

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tevékenységéről, politikai álláspontjairól és történetéről bővebben olvashat a következő forrásokban:

A Jobbik egy jelentős változáson ment keresztül az elmúlt években, ideológiai átrendeződésével egyre inkább a politikai mainstream részévé vált, bár korábbi radikális múltja még mindig befolyásolja a párt megítélését.

« Vissza a szójegyzékbe