FIDESZ

« Back to Glossary Index

FIDESZ jelentése

A FIDESZ, teljes nevén Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, egy magyar konzervatív és kereszténydemokrata politikai párt. A neve eredetileg Fiatal Demokraták Szövetségének rövidítése volt, ami a párt ifjúsági, reformorientált kezdetét tükrözi. A FIDESZ 1988-ban alakult, és azóta az egyik domináns politikai erővé vált Magyarországon.

FIDESZ eredete

A FIDESZ 1988-ban alakult meg a kommunista rendszer végnapjaiban, mint fiatal értelmiségiek radikális demokratikus mozgalma. Az idők során a párt ideológiai átalakuláson ment keresztül, elmozdulva a liberális politikai spektrumtól a konzervatív, kereszténydemokrata irány felé.

FIDESZ különböző értelmezései

  1. Politikai szempont: A FIDESZ-t mint Magyarország egyik vezető politikai erejét ismerik, amely jelentős befolyással bír az ország politikai, gazdasági és társadalmi életére.
  2. Társadalmi szempont: A párt politikája és döntései széles körű viták tárgyát képezik, mind a hazai, mind a nemzetközi közvéleményben.

Példamondatok a FIDESZ szóval

  • „A FIDESZ az elmúlt évtizedekben több választáson is győzedelmeskedett, így meghatározó szereplője a magyar politikai életnek.”
  • „A FIDESZ politikája gyakran okoz ellentmondást és heves vitákat a társadalomban.”

Szinonimák és kapcsolódó kifejezések

  • Konzervatív párt
  • Kereszténydemokrata szövetség

Idegen szavak, kifejezések

  • Coalition: Koalíció
  • Governing party: Kormánypárt

További olvasnivalók

A FIDESZ politikai tevékenységéről és történetéről bővebben olvashat a következő hivatalos és hírportálokon:

« Vissza a szójegyzékbe