Fenológia

« Back to Glossary Index

Fenológia jelentése

A fenológia a biológia egyik ága, amely az évszakosan ismétlődő biológiai események időbeli változásait tanulmányozza. Különösen fontos az ökológiai és mezőgazdasági kutatásokban, mivel segít megérteni, hogyan reagálnak a növények és állatok a környezeti változásokra, például a klímaváltozásra.

Fenológia eredete

A fenológia szó a görög ‘phaino’ (megjelenik, láthatóvá válik) és ‘logosz’ (tan) szavakból ered, ami arra utal, hogy a természetes jelenségek megfigyelése által szerzett tudást jelenti. A fogalom a 19. században vált elterjedtté, amikor a természettudósok elkezdtek rendszeresen dokumentálni különböző évszakos eseményeket, mint például a madarak érkezését vagy a virágok nyílását.

Fenológia alkalmazása

A fenológia segítségével előre jelezhetők a különböző mezőgazdasági tevékenységek ideális időpontjai, mint például a vetés, a permetezés vagy az aratás. Emellett fontos szerepet játszik a klímaváltozás hatásainak tanulmányozásában is, például a virágzás vagy költöző madarak érkezésének változásai révén.

Fenológia jelentősége

A fenológia kulcsfontosságú az éghajlati változások nyomon követésében. Az általa biztosított adatok segítségével tudósok képesek megérteni és modellezni a környezeti változások hatásait az élővilágra. Ezáltal hozzájárulhatnak a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakításához és a biodiverzitás megőrzéséhez.

Fenológiai példák

  • Virágzás: Növények virágzásának megfigyelése segíthet a növényvédelmi intézkedések időzítésében.
  • Madárvonulás: A madarak érkezésének és távozásának idejének dokumentálása fontos információkat szolgáltat az évszakok változásáról.
  • Gyümölcsérés: A gyümölcsfák érési idejének változása szintén jelzi a környezeti változásokat.

Kapcsolódó szavak és kifejezések

  • Meteorológia: Az időjárási viszonyok rövid távú változásainak tudománya.
  • Ökológia: A szervezetek és környezetük közötti kapcsolatok tudománya.
  • Biológiai indikátorok: Élő szervezetek, amelyek segítségével következtetni lehet a környezeti állapotra.

További információk

A fenológia témájában bővebben olvashatsz az alábbi weboldalakon:

« Vissza a szójegyzékbe