Drywall

« Back to Glossary Index

Drywall jelentése

A drywall, magyarul gipszkarton, egy építőanyag, amelyet főként belső falak és mennyezetek készítésére használnak. A gipszkarton lapokat általában gipszből készítik, amelyet vékony papírrétegek közé préselnek. Ez a material könnyen feldolgozható, gyorsan és tisztán lehet vele dolgozni, így nagyon népszerű választás modern építkezéseken.

Drywall eredete

A drywall, vagyis gipszkarton, az 1900-as évek elején jelent meg először az Egyesült Államokban, mint egy gyorsabb és költséghatékonyabb alternatíva a hagyományos vakolásnak. A gipszkarton gyártása és használata azóta világszerte elterjedt, köszönhetően a könnyű kezelhetőségének és a hatékony építési időnek.

Drywall különböző értelmezései

  • Építészeti szempont: A drywall kiválóan alkalmas belső tér elválasztására, hangszigetelésre és tűzállóság növelésére.
  • Környezeti szempont: Bár a gipszkarton gyártása kevésbé környezetszennyező, mint egyes más építőanyagoké, a felhasznált papír és gipsz kitermelése környezeti terhelést jelenthet.

Példamondatok a drywall szóval

  • „A drywall használata lehetővé tette a gyors falépítést az új irodaépületben.”
  • „A lakásfelújítás során gipszkarton lapokat használtak a mennyezet áthelyezésére.”

Szinonimák és kapcsolódó kifejezések

További információk

A drywall, vagyis gipszkarton alkalmazásáról és a helyes beépítési technikákról bővebben olvashat az alábbi magyar nyelvű weboldalakon:

A drywall egy praktikus és sokoldalú építőanyag, amelyet széles körben használnak különböző belsőépítészeti projektekben, jelentős előnyöket kínálva a hagyományos építési módszerekkel szemben.

« Vissza a szójegyzékbe