Demokratikus Koalíció (DK)

« Back to Glossary Index

Szótár Segítő

Demokratikus Koalíció- DK jelentése

A Demokratikus Koalíció (DK) egy magyarországi politikai párt, amelyet 2011-ben Gyurcsány Ferenc, a korábbi miniszterelnök alapított. A DK egy baloldali, liberális párt, amely az európai integráció és a liberális demokratikus értékek erős támogatója. A párt kiemelten foglalkozik az igazságossággal, az egyenlőséggel és a szociális jóléti rendszer védelmével, valamint az állampolgári jogok és szabadságok előmozdításával.

Demokratikus Koalíció eredete

A Demokratikus Koalíció az MSZP-n belüli feszültségek és ideológiai nézeteltérések következtében jött létre, amikor Gyurcsány Ferenc és több támogatója úgy döntött, hogy kilépnek a szocialisták soraiból és új pártot alapítanak. A DK célja, hogy megújítsa és modernizálja a magyar baloldalt, és egy erős, pro-európai platformot nyújtson.

Demokratikus Koalíció különböző értelmezései

  • Politikai szempont: A DK egy aktív résztvevője a magyar politikai életnek, gyakran áll szemben a jelenlegi kormánypolitikával, különösen az igazságszolgáltatás függetlenségének, a média szabadságának és a civil társadalom támogatásának kérdéseiben.
  • Társadalmi szempont: A párt számos társadalmi kérdésben, mint például az egészségügy, oktatás és a szociális védelem területén is aktívan részt vesz, igyekszik javaslatokat tenni a rendszerek javítására.

Példamondatok a Demokratikus Koalíció szóval

  • „A Demokratikus Koalíció folyamatosan kritizálja a kormány antidemokratikus intézkedéseit.”
  • „Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, sürgeti a kormányzatot, hogy tegyen többet az alapvető állampolgári jogok védelmében.”

Szinonimák és kapcsolódó kifejezések

  • Liberális baloldali párt
  • Pro-európai politikai mozgalom

További olvasnivalók

A Demokratikus Koalíció politikai álláspontjairól, tevékenységéről és történetéről bővebben olvashat a következő forrásokban:

A DK egy fontos politikai szereplő Magyarországon, amely különösen a liberális értékek és az európai integráció támogatásában játszik központi szerepet.

« Vissza a szójegyzékbe