SZTK

« Back to Glossary Index

SZTK jelentése és története

Az „SZTK” rövidítés a „Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja” kifejezésre utal. Ez a fogalom különösen fontos a magyar egészségügyi rendszer történetében, mivel olyan rendelőintézeteket és egészségügyi intézményeket jelöl, ahol az érvényes társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal rendelkező személyek ingyenesen vehetik igénybe az egészségügyi ellátást.

Történelem

Az SZTK rendszerét 1950-ben hozták létre az Elnöki Tanácstörvényerejű rendelettel, amely államosította és egységes szervezetbe, a Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központjába (SZTK) sorolta össze a korábbi magánbiztosítók által üzemeltetett egészségügyi intézményeket. Ezt a változást a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) felügyelete mellett valósították meg, amely magában foglalta a biztosítók vagyonának, kórházainak és bérházainak államosítását. Az 1960-as évektől kezdve a mezőgazdasági dolgozók is jogosulttá váltak az egészségügyi ellátásra, és 1975-re az egészségügyi ellátás állampolgári joggá vált Magyarországon.

Jelentése más kontextusokban

Bár az SZTK legismertebb jelentése az egészségügyi rendszerben van, fontos megjegyezni, hogy a rövidítés más területeken más jelentéssel bírhat. Azonban a magyar kontextusban ez a legelterjedtebb és legfontosabb jelentés.

Külföldi megfelelők

A SZTK rendszer külföldi megfelelői az alábbiak:

  • Angliában: National Health Service (NHS)
  • Olaszországban: Centro Sociale per i sindacati
  • Spanyolországban: Centro Social para Organizaciones Sindicales
  • Kínában: 报告贸易中心的社会保险

Ezek az intézmények hasonlóan működnek, mint a magyar SZTK, azaz az adott országban élők számára biztosítják az egészségügyi ellátást, amennyiben rendelkeznek az ehhez szükséges jogosultsággal vagy biztosítással.

Példamondatok SZTK használatával

  • „A nagyszüleim még emlékeznek, hogyan vált az SZTK az egészségügyi ellátásuk alapjává.”
  • „Érvényes TB kártyámmal ingyenesen vehetem igénybe az SZTK által kínált szolgáltatásokat.”

Szinonímák és kapcsolódó kifejezések

  • Egészségügyi rendelő
  • Társadalombiztosítás
  • Poliklinika

További olvasnivaló

A magyar egészségügyi rendszer és az SZTK történetének és működésének mélyebb megértéséhez érdemes ellátogatni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, valamint a történelmi archívumok és a Szakszervezetek Országos Tanácsa dokumentumaihoz. Ezek az anyagok részletes betekintést nyújtanak az egészségügyi ellátás fejlődésébe és a társadalombiztosítási rendszer kialakításába Magyarországon.

« Vissza a szójegyzékbe