Horoszkóp

« Back to Glossary Index

Horoszkóp jelentése

A horoszkóp egy asztrológiai diagram vagy táblázat, amely az égbolt adott pillanatában, különösen egy személy születésekor történt helyzetét mutatja be. Az asztrológia azt az elképzelést tartja, hogy ezek az égi helyzetek befolyásolhatják az emberi életet és személyiségjegyeket. A horoszkóp szó görög eredetű, ahol „hora” az órát, „skopos” pedig a megfigyelőt jelenti, tehát szó szerinti fordításban „óra megfigyelése” vagy „időpont megfigyelése”.

Horoszkóp eredete

Az asztrológia és a horoszkóp készítés gyakorlata az ókori Babilonban gyökerezik, ahonnan Görögországon és Rómán keresztül terjedt el az egész ókori világban. Kezdetben főként az időjárás előrejelzésére és természetes ciklusok előrejelzésére használták, de később egyéni sorsok és karakterjegyek megjósolására is alkalmazták.

A horoszkóp jelentései és alkalmazásai

 1. Személyes horoszkóp: Az egyén születési idejének és helyének alapján készül, és jellemzően a személyiség, életút, szerencse és kihívások elemzésére szolgál.
 2. Napi, heti, havi, éves horoszkópok: Ezek az időszakos előrejelzések általános tendenciákat mutatnak be, amelyek az adott időszakban született emberekre vonatkozhatnak. Ezeket gyakran újságokban, magazinokban és online portálokon teszik közzé.
 3. Kompatibilitási horoszkóp: Két személy horoszkópjának összehasonlítása, hogy megvizsgálják, milyen kapcsolati dinamikára számíthatnak.

Példamondatok

 • „A mai horoszkópom szerint óvatosnak kell lennem a pénzügyeim kezelésében.”
 • „Kíváncsi vagyok, mit mond a horoszkóp a Bak jegyűek számára ebben a hónapban.”
 • „Az asztrológusom szerint a születési horoszkópom azt sugallja, hogy jó vezetői képességeim vannak.”

Horoszkóp szinonímái

 • Asztrológiai előrejelzés
 • Csillagjóslás
 • Zodiákus elemzés

Kapcsolódó idegen szavak, kifejezések

 • Asztrológia: A csillagok és bolygók állásának tanulmányozása az emberi életre gyakorolt hatásuk megértése céljából.
 • Zodiákus: Az égi egyenlítő mentén elhelyezkedő tizenkét csillagkép, amelyek az asztrológiai jegyek alapját képezik.
 • Natal chart (születési diagram): Egy személy születésekor az égbolt állapotát ábrázoló diagram.

További olvasnivaló és az asztrológia mélyebb megértésének érdekében érdemes meglátogatni szakmai weboldalakat, amelyek részletesen tárgyalják az asztrológiai elméleteket és a horoszkóp készítés módszereit.


Kapcsolódó cikkek

« Vissza a szójegyzékbe