FOMO

« Back to Glossary Index

FOMO jelentése

FOMO a „Fear of Missing Out” rövidítése, ami magyarul azt jelenti: „a lemaradástól való félelem”. Ez a kifejezés egy pszichológiai állapotra utal, amikor az egyén attól tart, hogy kimarad valamilyen izgalmas vagy érdekes tevékenységből, amelyet mások élveznek. Gyakran kapcsolódik a közösségi média használatához, ahol az emberek rendszeresen látják barátaik és ismerőseik pozitív élményeit, ami növelheti ezt az érzést.

FOMO eredete

A FOMO kifejezés a 2000-es évek elején vált népszerűvé, különösen az internetes kultúrában és a közösségi média terjedésével. Az elnevezést Dr. Dan Herman pszichológus alkotta meg 1996-ban, de csak a 2000-es években kezdett elterjedni, amikor a közösségi média platformok, mint a Facebook, Twitter és Instagram rohamos növekedésnek indultak.

FOMO jelensége a társadalomban

A FOMO jelenség szorosan kapcsolódik a modern társadalom technológiai és közösségi dinamikáihoz. Az állandó online jelenlét és a folyamatos információáramlás hozzájárulhat az egyének stresszszintjének növekedéséhez, különösen, ha úgy érzik, hogy nem tudnak lépést tartani mások életével. Ezáltal az emberek hajlamosak több időt tölteni online, folyamatosan frissítve profiljaikat és követve mások tevékenységeit, ami paradox módon még nagyobb lemaradás érzetet generálhat.

FOMO kezelése

A FOMO kezelésének egyik módja lehet a közösségi média használatának tudatos korlátozása, valamint az élet más területeire, például személyes kapcsolatokra vagy hobbi tevékenységekre való összpontosítás. Fontos, hogy az egyének megtanulják felismerni és kezelni ezt az érzést, hogy csökkenteni tudják a negatív hatásait a mentális egészségre.

További olvasmányok

Azok számára, akik mélyebben szeretnének elmerülni a FOMO jelenségében és annak kezelésében, az alábbi cikkek és tanulmányok ajánlottak:

Ezek a cikkek segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen hatással van a FOMO az egyénekre és hogyan lehet hatékonyan kezelni ezt a modern kori jelenséget.

« Vissza a szójegyzékbe