Puffertartály

« Back to Glossary Index

Puffertartály jelentése

A puffertartály egy zárt edény, amely folyadékok vagy gázok tárolására szolgál, különösen a fűtési, légkondicionáló és vízellátó rendszerekben. Feladata, hogy kiegyensúlyozza a nyomást és a hőmérsékletet, stabilizálja a rendszer működését, csökkentse a berendezések terhelését, valamint növelje a rendszer hatékonyságát és élettartamát.

Puffertartály eredete

A „puffer” szó a német „Puffer” szóból származik, ami lökést, ütközést jelent, míg a „tartály” régi magyar szó, amely edényt vagy tárolóeszközt jelöl. A puffertartály kifejezés tehát egy olyan tárolóedényt jelent, amely képes elnyelni és kiegyensúlyozni a rendszerben jelentkező nyomás- és hőmérséklet-változásokat.

Puffertartály jelentései és használata

 1. Fűtési rendszerekben: Megőrzi a fűtési rendszerben a hőmérsékletet, csökkenti a fűtési ciklusok számát, ezzel energiát takarítva meg.
 2. Napenergia rendszerekben: Napenergia rendszerekben tárolja a napkollektorok által termelt hőt, lehetővé téve annak későbbi felhasználását.
 3. Vízellátó rendszerekben: Biztosítja a víznyomás állandóságát, csökkenti a szivattyúk gyakori be- és kikapcsolását.

Példamondatok a puffertartály használatára

 • „A puffertartály beépítése jelentősen javította a fűtési rendszer hatékonyságát a házamban.”
 • „Napenergia rendszerünk puffertartálya biztosítja, hogy még nap nélküli időszakokban is legyen meleg vizünk.”
 • „A vízellátó rendszer puffertartálya kiemelkedően stabilizálja a víznyomást, még nagyobb vízfogyasztás esetén is.”

Szinonímák és kapcsolódó kifejezések

 • Nyomáskiegyenlítő tartály: Különösen a vízellátó rendszerekben használt megnevezés, ahol a nyomás ingadozásainak kiegyenlítésére szolgál.
 • Tárolótartály: Általánosabb kifejezés, amely bármilyen típusú folyadék vagy gáz tárolására alkalmas edényt jelent.
 • Hőtároló tartály: Kifejezetten a hőenergia tárolására szolgáló edény, gyakran napenergia rendszerekben használják.

Idegen szavak, kifejezések

 • Akumulátor: Hasonló funkciójú, de elsősorban elektromos energiát tároló eszköz.
 • Termikus tömeg: Építészetben használt kifejezés, amely a szerkezetek hőtároló képességét jelöli, ami indirekt módon kapcsolódik a puffertartály által nyújtott stabilizáló hatáshoz.

Ezen információk alapján egy puffertartály kulcsfontosságú eleme lehet bármilyen rendszernek, ahol a nyomás, hőmérséklet vagy mindkettő stabilizálása szükséges a hatékony és gazdaságos működés érdekében.

További olvasnivalók

A puffertartályokkal kapcsolatos további információkért, tanulmányokért és kutatásokért érdemes ellátogatni szakmai fórumokra, energetikai kutatóintézetek honlapjaira, valamint az épületgépészettel és megújuló energiákkal foglalkozó weboldalakra, ahol részletes tanulmányok és cikkek találhatók e témában.

Tartály szigetelés: a silók és puffertartályok purhab szigetelésének jelentősége

« Vissza a szójegyzékbe