Longtail kulcsszavak

« Back to Glossary Index
GPT

Szótár Segítő

Longtail kulcsszavak magyarul

Jelentése

A „longtail kulcsszavak” kifejezés az online marketing és a keresőoptimalizálás (SEO) területéről származik. Ezek olyan specifikus és gyakran hosszabb keresési kifejezések, amelyek pontosabban tükrözik a felhasználók konkrét keresési szándékát. Mivel kevésbé általánosak, mint az egyszerűbb, gyakran használt kulcsszavak, kevésbé versenyző, de célzottabb forgalmat generálnak. A „longtail” kifejezés a statisztikai eloszlás hosszú farokrészéből származik, amely a ritkább, de összességében jelentős számú keresést jelképezi.

Eredete

A longtail koncepciót Chris Anderson, a Wired magazin főszerkesztője tette népszerűvé 2004-ben, aki a termékek és a fogyasztói viselkedés internetes eloszlását vizsgálta. Anderson megfigyelése szerint a hagyományos piacokon a legnépszerűbb termékek dominálnak, az online területen viszont a kevésbé népszerű, specifikus termékek és információk összessége jelentős forgalmat generálhat.

Példák a használatra

  1. Ha valaki egy konkrét kutyafajtára jellemző bőrproblémákat kutat, a „kutya bőrproblémák” helyett a „labrador retriever száraz bőr kezelése” típusú longtail kulcsszóval hatékonyabban találhat megfelelő információt.
  2. Egy online ruházati üzlet esetében a „férfi ruházat” helyett a „téli férfi túrázó kabát vízálló” típusú longtail kulcsszavak pontosabb célcsoportot érhetnek el.

Szinonimák

  • Hosszú farok kulcsszavak
  • Specifikus keresési kifejezések
  • Célzott kulcsszavak

Kapcsolódó idegen szavak, kifejezések

  • SEO (Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás)
  • Keyword (kulcsszó)
  • Niche marketing (rés piaci marketing)

További olvasnivaló

A longtail kulcsszavak alkalmazásának legjobb gyakorlatairól és előnyeiről számos online marketinggel foglalkozó weboldalon találhatók cikkek és tanulmányok. Ezek általában a keresőoptimalizálás és tartalommarketing stratégiák fontos elemeit tárgyalják, bemutatva, hogyan lehet a longtail kulcsszavak segítségével növelni egy weboldal látogatottságát és konverziós rátáját.

A témában való elmélyedéshez ajánlott a SEO-val foglalkozó szakmai blogokat és fórumokat böngészni, ahol gyakran osztanak meg esettanulmányokat és tippeket a longtail kulcsszavak hatékony alkalmazásához.

« Vissza a szójegyzékbe