Ivóvíz

« Back to Glossary Index

Ivóvíz jelentése

Az ivóvíz tiszta, szennyeződésektől mentes víz, amely emberi fogyasztásra alkalmas. Ez a víz általában nem tartalmaz olyan anyagokat vagy szennyeződéseket, amelyek károsíthatják az emberi egészséget, így biztonságosan fogyasztható. Az ivóvíz lehet természetes forrásból származó, mint például tavakból, folyókból, vagy mesterségesen előállított, például víztisztító telepeken kezelt víz.

Ivóvíz eredete

Az ivóvíz kifejezés a magyar nyelvben az „ivó-” előtag és a „víz” szó összetételéből áll. Az „ivó-” előtag itt az ivás cselekvésére utal, míg a „víz” az élet egyik alapvető elemét jelöli. Az ivóvíz fogalma tehát közvetlenül kapcsolódik az emberi élet alapvető szükségletéhez, a tiszta és biztonságos ivóvízhez.

Ivóvíz jelentései és használata

Az ivóvíz kifejezésnek több jelentése és használata is van a mindennapokban:

  1. Fogyasztásra alkalmas víz: A leggyakoribb használat ebben a kontextusban az, hogy az ivóvíz alkalmas emberi fogyasztásra. Ez a víz megfelel bizonyos minőségi normáknak és előírásoknak.
  2. Ivási célú víz: Az ivóvíz nem csak közvetlen fogyasztásra, hanem különböző ivási célokra is használható, például kávé vagy tea készítésére.
  3. Szabványosított víz: Az ivóvíz megnevezés arra is utalhat, hogy a vizet szabványosított eljárásokon és tisztítási folyamatokon keresztül nyerik, így biztosítva annak tisztaságát és biztonságosságát.

Példamondatok az „ivóvíz” szó használatára

  • Az ivóvíz minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos a közegészségügy szempontjából.
  • A városi vízművek felelősek azért, hogy az ivóvíz tiszta és biztonságos legyen minden háztartás számára.
  • Turistaútvonalakon gyakran találkozhatunk ivóvíz-töltő állomásokkal, ahol frissítőt vehetünk magunkhoz.

Ivóvíz szinonímái és kapcsolódó kifejezések

  • Tiszta víz: Egy általános kifejezés, amely az ivóvíz tisztaságára utal.
  • Fogyasztói víz: Ez a kifejezés gyakran használatos a vízügyi szektorban, amikor az emberi fogyasztásra alkalmas vizet jelölik vele.
  • Vízforrás: Bár ez szélesebb fogalom, gyakran használják azon természetes források jelölésére, amelyekből az ivóvizet nyerik.

További olvasnivalók és források

Aki mélyebbre szeretne ásni az ivóvíz témájában, annak ajánlott kutatni a vízminőség-megőrzési technikákról, a víztisztítási eljárásokról, valamint az ivóvíz szabványairól és ellenőrzési módszereiről. Ezek a témák nem csak tudományos és műszaki szempontból érdekesek, hanem társadalmi és környezetvédelmi vonatkozásban is relevánsak. Az UNESCO, a WHO, és más nemzetközi szervezetek honlapjai jó kiindulópontot jelenthetnek e témakörök mélyebb megértéséhez.

Kapcsolódó témák

« Vissza a szójegyzékbe