Aszú jelentése magyarul
Az aszú egy különleges édes bor, amelyet botritiszes (nemespenészes) szőlőszemekből készítenek. A legnevesebb aszúbor a Tokaji Aszú, amely Magyarország egyik világhírű borkülönlegessége.
Az „aszú” szó a magyar nyelvben „megtöppedt, ráncos, összeaszott” jelentésű, és arra utal, hogy a szőlőszemek a nemespenész (Botrytis cinerea) hatására elvesztik víztartalmukat, tömény cukor- és aromaanyagokat koncentrálva.
Aszúbor készítése
- Botritiszes szőlőszemek kialakulása
- A Tokaji borvidéken az ősz párás reggelei és napos délutánjai elősegítik a nemespenész kialakulását.
- A gomba elvonja a víztartalmat, így a szőlőszemek természetesen töppednek és magas cukor- és savtartalmat érnek el.
- Szüretelés és feldolgozás
- Az aszúszemeket kézzel, egyenként szedik.
- Ezeket vagy mustba vagy borba áztatják („ászkolják”), majd érlelik.
- Érlelés és palackozás
- A Tokaji Aszú legalább 3 évig érlelődik tölgyfahordóban, ebből minimum 18 hónapot hordóban kell töltenie.
- A kész bort puttonyszám alapján osztályozzák, amely az aszúszemek mennyiségére utal.
Aszúbor puttonyszámai
A „puttony” a régi időktől fogva használt mérőszám, amely azt jelöli, hogy hány puttony (kb. 25 kg) aszúszemet adnak egy gönci hordónyi (136 liter) borhoz vagy musthoz.
- 3 puttonyos – 60 g/l cukor (könnyedebb, gyümölcsösebb)
- 4 puttonyos – 90 g/l cukor
- 5 puttonyos – 120 g/l cukor
- 6 puttonyos – 150 g/l cukor (gazdagabb, mélyebb ízvilág)
- Eszencia – 450+ g/l cukor (különleges, nektárszerű bor)
Minél magasabb a puttonyszám, annál édesebb, komplexebb és hosszabb érlelési potenciállal bír a bor.
Tokaji Aszú különlegessége
✔ Világhírű bor – XIV. Lajos francia király nevezte „a királyok borának, a borok királyának” (Vinum Regum, Rex Vinorum).
✔ Egyedi terroir – A tokaji borvidék vulkanikus talaja, mikroklímája és nemespenészes érlelése páratlan karaktert ad a bornak.
✔ Hosszú érlelhetőség – A magas savtartalom és cukor miatt akár 100 évig is eltartható.
Aszú szinonimái és kapcsolódó fogalmak
- Nemespenészes bor
- Édes desszertbor
- Tokaji különlegesség
- Puttonyos bor
Aszú idegen nyelveken
- Tokaji Aszú (angol, német, francia)
- Vin de Tokaj (francia)
- Tokajer (német)
Aszú a rejtvényekben
Ha keresztrejtvényben találkozol vele, ezek lehetnek a meghatározások:
- „Magyar édes bor” (4 betű)
- „Nemespenészes szőlőből készült bor” (4 betű)
- „Puttonyos bor” (4 betű)
Kapcsolódó írások
Ha többet szeretnél megtudni az aszúról, az alábbi magyar és angol nyelvű források érdekesek lehetnek:
- Tokaji Aszú története és készítése
- Puttonyszámok és érlelési folyamatok
- http://vinopedia.hu/puttonyszam
- Nemzetközi bemutatás