Aszú

« Back to Glossary Index

Aszú jelentése magyarul

Az aszú egy különleges édes bor, amelyet botritiszes (nemespenészes) szőlőszemekből készítenek. A legnevesebb aszúbor a Tokaji Aszú, amely Magyarország egyik világhírű borkülönlegessége.

Az „aszú” szó a magyar nyelvben „megtöppedt, ráncos, összeaszott” jelentésű, és arra utal, hogy a szőlőszemek a nemespenész (Botrytis cinerea) hatására elvesztik víztartalmukat, tömény cukor- és aromaanyagokat koncentrálva.


Aszúbor készítése

  1. Botritiszes szőlőszemek kialakulása
    • A Tokaji borvidéken az ősz párás reggelei és napos délutánjai elősegítik a nemespenész kialakulását.
    • A gomba elvonja a víztartalmat, így a szőlőszemek természetesen töppednek és magas cukor- és savtartalmat érnek el.
  2. Szüretelés és feldolgozás
    • Az aszúszemeket kézzel, egyenként szedik.
    • Ezeket vagy mustba vagy borba áztatják („ászkolják”), majd érlelik.
  3. Érlelés és palackozás
    • A Tokaji Aszú legalább 3 évig érlelődik tölgyfahordóban, ebből minimum 18 hónapot hordóban kell töltenie.
    • A kész bort puttonyszám alapján osztályozzák, amely az aszúszemek mennyiségére utal.

Aszúbor puttonyszámai

A „puttony” a régi időktől fogva használt mérőszám, amely azt jelöli, hogy hány puttony (kb. 25 kg) aszúszemet adnak egy gönci hordónyi (136 liter) borhoz vagy musthoz.

  • 3 puttonyos – 60 g/l cukor (könnyedebb, gyümölcsösebb)
  • 4 puttonyos – 90 g/l cukor
  • 5 puttonyos – 120 g/l cukor
  • 6 puttonyos – 150 g/l cukor (gazdagabb, mélyebb ízvilág)
  • Eszencia – 450+ g/l cukor (különleges, nektárszerű bor)

Minél magasabb a puttonyszám, annál édesebb, komplexebb és hosszabb érlelési potenciállal bír a bor.


Tokaji Aszú különlegessége

Világhírű bor – XIV. Lajos francia király nevezte „a királyok borának, a borok királyának” (Vinum Regum, Rex Vinorum).
Egyedi terroir – A tokaji borvidék vulkanikus talaja, mikroklímája és nemespenészes érlelése páratlan karaktert ad a bornak.
Hosszú érlelhetőség – A magas savtartalom és cukor miatt akár 100 évig is eltartható.


Aszú szinonimái és kapcsolódó fogalmak

  • Nemespenészes bor
  • Édes desszertbor
  • Tokaji különlegesség
  • Puttonyos bor

Aszú idegen nyelveken

  • Tokaji Aszú (angol, német, francia)
  • Vin de Tokaj (francia)
  • Tokajer (német)

Aszú a rejtvényekben

Ha keresztrejtvényben találkozol vele, ezek lehetnek a meghatározások:

  • „Magyar édes bor” (4 betű)
  • „Nemespenészes szőlőből készült bor” (4 betű)
  • „Puttonyos bor” (4 betű)

Kapcsolódó írások

Ha többet szeretnél megtudni az aszúról, az alábbi magyar és angol nyelvű források érdekesek lehetnek:

  1. Tokaji Aszú története és készítése
  2. Puttonyszámok és érlelési folyamatok
    • http://vinopedia.hu/puttonyszam
  3. Nemzetközi bemutatás
« Vissza a szójegyzékbe