Algoritmus

« Back to Glossary Index

Algoritmus jelentése magyarul

Az „algoritmus” egy lépések sorozata, amelyet egy probléma megoldása vagy egy feladat végrehajtása érdekében hajtanak végre. Az algoritmusok széles körben alkalmazottak a számítástechnikában, matematikában és különböző tudományágakban, hogy rendszerezett módon oldjanak meg komplex feladatokat.

Algoritmus eredete

Az „algoritmus” szó az arab matematikus, Al-Khwarizmi nevéből származik, aki az algebra és a számtani módszerek alapjait fektette le. Az ő nevének latin változata, Algoritmi, adta az algoritmus kifejezést, amelyet később általános értelemben is használtak a probléma megoldási módszerek leírására.

Algoritmus fogalma

Az algoritmus lényegében egy jól meghatározott, véges számú lépésből álló utasítássorozat, amely egy adott probléma megoldásához vezet. Az algoritmusokat gyakran használják programozásban, ahol a számítógépes programok konkrét utasítások alapján hajtják végre a feladatokat.

Algoritmus különböző jelentései

  1. Számítógépes algoritmus: Olyan lépések sorozata, amelyeket egy számítógépes program hajt végre egy probléma megoldására.
  2. Matematikai algoritmus: Matematikai műveletek sorozata, amelyek egy adott matematikai probléma megoldására szolgálnak.
  3. Adatfeldolgozási algoritmus: Olyan lépések sorozata, amelyek adatokat dolgoznak fel és rendszereznek egy meghatározott cél érdekében.

Google algoritmusok

A Google algoritmusai olyan összetett matematikai képletek és szabályrendszerek, amelyek meghatározzák, hogy a keresőmotor hogyan rangsorolja a weboldalakat a keresési eredmények között. Ezek az algoritmusok figyelembe veszik a weboldalak tartalmát, a kulcsszavak használatát, a weboldalak hitelességét, valamint a felhasználói élményt. A Google rendszeresen frissíti és finomítja algoritmusait, hogy minél relevánsabb és pontosabb találatokat biztosítson a felhasználók számára. Néhány ismert Google algoritmus közé tartozik a PageRank, amely a weboldalak linkjeinek számát és minőségét veszi figyelembe, a Panda, amely a tartalom minőségére koncentrál, valamint a Penguin, amely a linképítési gyakorlatokat vizsgálja. A RankBrain pedig egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus, amely a keresési lekérdezések jelentését próbálja megérteni és ez alapján rangsorolja a találatokat. Az algoritmusok állandó fejlesztése és finomhangolása biztosítja, hogy a Google keresési eredményei mindig naprakészek és relevánsak maradjanak.

Példamondatok az „algoritmus” szóval

  1. A keresőmotorok bonyolult algoritmusokat használnak a találatok rangsorolásához.
  2. A programozó optimalizálta az algoritmust, hogy gyorsabban futtassa a számításokat.
  3. Az új algoritmus segítségével pontosabban tudjuk előrejelezni az időjárást.

Algoritmus szinonimái

  • Módszer
  • Eljárás
  • Utasítás

Algoritmushoz kapcsolódó idegen szavak és kifejezések

  • Algorithm: Angol kifejezés az algoritmusra.
  • Heurisztika: Problémamegoldó módszerek egy osztálya, amelyek gyors megoldásokra törekszenek.
  • Komplexitás: Az algoritmus végrehajtásához szükséges idő vagy erőforrások mértéke.

További olvasnivalók

« Vissza a szójegyzékbe