SEPA

« Back to Glossary Index

A „SEPA” jelentése magyarul

A „SEPA” rövidítése a „Single Euro Payments Area” kifejezésnek, ami magyarul az Egységes Eurófizetési Térséget jelenti. Ez egy olyan kezdeményezés, amelynek célja az euróval történő pénzmozgások egyszerűsítése és standardizálása az euróövezet országai között.

A SEPA eredete

A SEPA projektet az Európai Unió indította el azzal a céllal, hogy megkönnyítse a határokon átnyúló pénzügyi tranzakciókat az euróövezeten belül. A projektet az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság támogatásával hozták létre, és 2008-ban lépett életbe.

Hogyan működik a SEPA?

A SEPA lehetővé teszi, hogy az euróban történő átutalások, beszedések, kártyás fizetések és egyéb pénzügyi műveletek ugyanolyan egyszerűen és biztonságosan történjenek, mintha azok belföldi tranzakciók lennének. A SEPA átutalásokra vonatkozó szabályok biztosítják, hogy az átutalások gyorsan és egységes díjszabás mellett történjenek.

A SEPA használata

A SEPA rendszere jelenleg az Európai Unió 27 tagállamát, valamint az EGT (Európai Gazdasági Térség) több országát is magában foglalja. A SEPA előnyei közé tartozik a gyorsabb tranzakciós idő, alacsonyabb költségek, és a határokon átnyúló pénzmozgások egyszerűsítése.

Kapcsolódó idegen szavak és kifejezések

  1. IBAN (International Bank Account Number) – Nemzetközi bankszámlaszám, amely szükséges a SEPA tranzakciókhoz.
  2. BIC (Bank Identifier Code) – Bankazonosító kód, amely szintén használatos a nemzetközi pénzforgalomban.
  3. Eurozone – Azon országok csoportja, amelyek hivatalosan is az eurót használják fizetőeszközként.

További olvasnivaló

A SEPA rendszerről és annak működéséről további információkat az alábbi weboldalakon találhat:

A SEPA rendszer kialakítása jelentős előrelépést jelentett az európai pénzügyi integráció és a határokon átnyúló pénzmozgások terén, lehetővé téve a gazdasági szereplők számára, hogy egyszerűbben és költséghatékonyabban végezhessék el pénzügyi tranzakcióikat.

« Vissza a szójegyzékbe