Flotta

« Back to Glossary Index

Flotta jelentése

A „flotta” szó több területen is használatos, általános értelemben egy nagyobb számú járművekből, leginkább hajókból vagy repülőgépekből álló csoportot jelent. Különösen gyakori a kifejezés a haditengerészeti és a kereskedelmi hajózásban, de alkalmazzák légi flottára is, amikor egy légitársaság repülőgépeinek összességéről van szó.

Flotta eredete

A „flotta” szó a latin „flotta” kifejezésből származik, ami eredetileg ‘mélyen vízben úszó’ jelentéssel bírt. Az idők során a kifejezés jelentése kibővült, és elkezdte jelölni a nagyobb számú hajókból álló csoportokat. A magyar nyelvbe valószínűleg az olasz „flotta” szóból került át, amely hasonló jelentéssel bír.

Flotta a különböző kontextusokban

  • Hadi flotta: A haditengerészet részeként működő, különböző típusú hajókból (rombolók, fregattok, repülőgép-hordozók stb.) álló csoport.
  • Kereskedelmi flotta: Azon hajók összessége, amelyek kereskedelmi tevékenységet folytatnak, például árukat szállítanak különböző országok között.
  • Légi flotta: Egy légitársaság repülőgépeinek összessége, amelyek az utasszállítás és áruszállítás terén tevékenykednek.

Példamondatok a „flotta” szó használatára

  • A haditengerészet flottája kulcsszerepet játszott a csata megnyerésében.
  • A vállalat légi flottájának modernizálása évekig tartott.
  • A kereskedelmi flotta bővítése jelentős befektetést igényelt a cég részéről.

Szinonímák és kapcsolódó kifejezések

Idegen szavak, kifejezések

  • Armada: Eredetileg a spanyol nagy hajóhadat jelentő kifejezés, gyakran használják angolul is, jelentése hasonló a flottáéhoz.
  • Fleet (angol): A „flotta” közvetlen angol megfelelője, hasonlóan sokrétű jelentéssel bír.

Ez a részletes áttekintés segít megérteni a „flotta” szó jelentését, eredetét és használatát különböző kontextusokban. A flottával kapcsolatos további olvasmányokhoz érdemes szakmai folyóiratokat, hajózási és légi közlekedési szaklapokat böngészni, ahol részletes cikkek találhatók a témában.

Kapcsolódó témák

BOAT INTERIOR DESIGN – LUXURY YACHT DESIGNERS -LUKACS & MATE

« Vissza a szójegyzékbe