Csillagjegyek

« Back to Glossary Index

Csillagjegyek jelentése

A csillagjegyek az asztrológiában használt fogalmak, amelyek az égbolton egy-egy állat vagy tárgy alakját idéző csillagképek nevei. Ezek a csillagképek az ekliptika, vagyis a Nap látszólagos útja mentén helyezkednek el az égbolton. A hagyományos nyugati asztrológia 12 csillagjegyet különböztet meg, mindegyik egy hónapra esik, és különböző jellemzőkkel, tulajdonságokkal ruházza fel az abban az időszakban született embereket.

Csillagjegyek eredete

A csillagjegyek fogalma az ókori Babilonból származik, ahonnan az ókori Görögországon és Rómán keresztül terjedt el a nyugati világban. Eredetileg az éves mezőgazdasági ciklusok időzítésére használták a csillagászatot, ami később bővült az emberi természet és sors csillagok általi befolyásolásának gondolatával.

A 12 csillagjegy

 1. Kos (március 21. – április 19.): Energikus és kezdeményező.
 2. Bika (április 20. – május 20.): Kitartó és megbízható.
 3. Ikrek (május 21. – június 21.): Kommunikatív és változatos.
 4. Rák (június 22. – július 22.): Érzékeny és gondoskodó.
 5. Oroszlán (július 23. – augusztus 22.): Büszke és önzetlen.
 6. Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.): Precíz és segítőkész.
 7. Mérleg (szeptember 23. – október 23.): Igazságos és társasági.
 8. Skorpió (október 24. – november 22.): Szenvedélyes és titokzatos.
 9. Nyilas (november 23. – december 21.): Optimista és szeret utazni.
 10. Bak (december 22. – január 19.): Szorgalmas és céltudatos.
 11. Vízöntő (január 20. – február 18.): Innovatív és független.
 12. Halak (február 19. – március 20.): Empatikus és intuitív.

Csillagjegyek jellemzői

Minden csillagjegy egyedi jellemvonásokkal és tendenciákkal bír, amelyek befolyásolhatják egy személy személyiségét, viselkedését, érdeklődési körét és még a kapcsolatait is. Az asztrológia szerint a születési nap alapján megállapított csillagjegy fontos szerepet játszik abban, hogy az egyén milyen jellemzőkkel rendelkezik.

Csillagjegyek használata ma

Napjainkban a csillagjegyeket gyakran használják személyes horoszkópok készítésére, amelyek megpróbálják előre jelezni az egyén jövőjét, szerencséjét és kapcsolatait. Bár a tudományos közösség általában skeptikusan áll hozzá az asztrológiához, sokan mégis élvezik annak tanulmányozását és a horoszkópjaik olvasását mint szórakoztató és önismereti eszközt.

További olvasnivalók

A csillagjegyekkel és az asztrológiával kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni kulturális és történelmi weboldalakat, amelyek bemutatják az asztrológia fejlődését és hatását a különböző kultúrákban.

« Vissza a szójegyzékbe