Audit

« Back to Glossary Index

Audit jelentése magyarul

Az „audit” szó a könyvvizsgálatot, illetve általános értelemben a számviteli és pénzügyi folyamatok ellenőrzését jelenti. Használják továbbá az irányítási és szervezeti folyamatok, valamint az informatikai rendszerek vizsgálatára is. Az audit célja a pénzügyi kimutatások megbízhatóságának biztosítása, valamint az, hogy a vállalatok betartják-e a vonatkozó törvényeket és szabályokat.

Audit eredete

A szó az angol „audit” kifejezésből származik, ami latin eredetű; az „audire” igéből, ami hallgatni jelent. Ez arra utal, hogy a könyvvizsgálók eredetileg a számviteli adatokat „megrhallgatták”, ahogy azokat felolvasták nekik.

Audit a gyakorlatban

Például egy vállalat éves beszámolójának auditálása során egy független könyvvizsgáló ellenőrzi a pénzügyi kimutatások pontosságát és megbízhatóságát. Ez magában foglalja az adatok alapos áttekintését, a belső ellenőrzési rendszerek felülvizsgálatát, és az esetleges szabálytalanságok vagy eltérések jelzését.

Audit szinonimái és kapcsolódó idegen szavak

Szinonimák: könyvvizsgálat, ellenőrzés, revízió. Kapcsolódó kifejezések: belső audit, külső audit, pénzügyi ellenőrzés, compliance (megfelelési) ellenőrzés.

Audit használata mondatokban

  • A cég éves auditja során több kisebb szabálytalanságot tártak fel a könyvelésben.
  • Az informatikai rendszer auditálása során a biztonsági réseket is felmérik.
  • A belső audit csapat feladata a folyamatos ellenőrzés és a működési hatékonyság javítása.

További olvasnivalók

Az auditálás fontosságáról és technikáiról további részletes információkat találhat az alábbi magyar nyelvű szakmai oldalakon:

« Vissza a szójegyzékbe