Ajándék

« Back to Glossary Index

Ajándék jelentése

Az „ajándék” szó egy olyan tárgyat vagy szolgáltatást jelent, amit valaki önként ad át másnak, általában valamilyen különleges alkalomból, mint például születésnap, névnap, évforduló, vagy ünnep. Az ajándékozás célja általában az, hogy örömet szerezzen a megajándékozottnak, és kifejezze az adó személy érzéseit vagy jókívánságait.

Ajándék eredete

Az ajándék szó a középkori latin ‘adiunctum’ szóból származik, ami ‘hozzáadott dolgot’ jelent. Magyar nyelvterületen a jelenlegi forma a 19. században vált általánosan használattá, jelentése azóta is változatlanul az önzetlen adományozást tükrözi.

Az ajándékozás szokásai

Magyarországon az ajándékozás számos kultúrális és társadalmi esemény része. Karácsonykor például az ajándékokat gyakran a fa alá helyezik, és december 24-én este vagy 25-én reggel bontják ki őket. Névnapok és születésnapok alkalmával is szokás ajándékokat adni, amelyek személyre szabottak és az ünnepelt személyiségéhez igazodnak.

Ajándék adásának jelentősége

Az ajándékozás jelentősége messze túlmutat a tárgyi értéken. Egy ajándék kifejezheti a szeretetet, tiszteletet, hálát, elismerést, vagy akár bocsánatkérést is. Ezáltal az ajándékozás nem csupán szociális gesztus, hanem mély emberi kapcsolatokat építő és erősítő cselekedet.

Ajándék szinonimái és kapcsolódó kifejezések

  • Ajándéktárgy
  • Adomány
  • Emléktárgy
  • Meglepetés

További olvasnivaló

Az ajándékozási szokások és annak pszichológiai hátteréről bővebben olvashat például a pszichológiai és szociológiai szakirodalomban. Ezek a művek segítenek megérteni, hogyan befolyásolják az ajándékozási szokások az emberi kapcsolatokat és társadalmi struktúrákat.

Ékszer, karkötő anyáknak – ásvány karkötő anyák napjára

« Vissza a szójegyzékbe