AI

« Back to Glossary Index

AI jelentése magyarul

Az AI rövidítés az artificial intelligence (mesterséges intelligencia) angol kifejezésből származik, amely magyarul mesterséges intelligenciát jelent. Ez egy olyan technológiai terület, amely az emberi intelligencia folyamatainak számítógépes szimulációjával foglalkozik, mint például a tanulás, érvelés, problémamegoldás, nyelvértés és önálló döntéshozatal.

AI fogalma és alkalmazása

Az AI különböző módszerekkel és algoritmusokkal működik, hogy a gépek „intelligens” viselkedést tanúsítsanak. Az AI rendszerek ma már számos területen elterjedtek, és az alábbi főbb kategóriákba sorolhatók:

  1. Gépi tanulás (Machine Learning): Az AI egyik ága, ahol a rendszerek a bemeneti adatokból képesek tanulni és javítani a teljesítményüket anélkül, hogy kifejezetten programoznák őket. Ilyen rendszerek találhatók például az arcfelismerő technológiákban, ajánlórendszerekben (pl. Netflix, Spotify) vagy az önvezető autók vezérlésében.
  2. Természetes nyelvfeldolgozás (Natural Language Processing, NLP): Az AI-nak az a része, amely a gépeket képessé teszi arra, hogy az emberi nyelvet értelmezzék és generálják. Ide tartoznak például a chatbotok, virtuális asszisztensek (Siri, Alexa) és az automatikus fordítórendszerek (pl. Google Fordító).
  3. Képfelismerés és számítógépes látás (Computer Vision): Olyan AI-technológia, amely lehetővé teszi, hogy a gépek képeket és videókat értelmezzenek. Ezt használják például a diagnosztikai orvoslásban, arcfelismerő rendszerekben, és az autonóm járművekben.
  4. Robotika: Az AI alkalmazása a robotika területén a gépek irányításában, azok mozgásának és érzékelésének javításában segít. Ilyen technológia például az ipari robotokban, drónokban vagy a humanoid robotokban található.

AI eredete

A mesterséges intelligencia koncepciója visszanyúlik az 1950-es évekig, amikor Alan Turing brit matematikus kidolgozta a Turing-tesztet, amely azt hivatott meghatározni, hogy egy gép képes-e úgy viselkedni, hogy az emberi viselkedéshez hasonlítsunk. Az AI-kutatás azóta rengeteg fejlődésen ment keresztül, és ma már a technológia szerves részét képezi.

AI szinonimái és kapcsolódó kifejezések

  • Mesterséges intelligencia
  • Gépi intelligencia
  • Automatizált rendszerek
  • Okos technológia
  • Öntanuló algoritmus
  • Intelligens rendszerek
  • Gépi tanulás

AI példamondatok

  1. Az okostelefonokban használt AI képes felismerni a felhasználók hangját és arcképét.
  2. Az önvezető autók AI-t használnak, hogy biztonságosan közlekedjenek a forgalomban.
  3. A mesterséges intelligencia fejlődése új utakat nyit az egészségügyben, például a képfelismerés segítségével diagnosztikai eszközök fejlesztésében.

AI idegen szavak és kifejezések

  • Artificial Intelligence (AI) – mesterséges intelligencia
  • Machine Learning (ML) – gépi tanulás
  • Deep Learning – mélytanulás
  • Neural Networks – neurális hálózatok
  • Expert Systems – szakértői rendszerek
  • Natural Language Processing (NLP) – természetes nyelvfeldolgozás

Rejtvényekben használható jelentése

A rejtvényekben az AI lehet, hogy a rövidített formában vagy mint mesterséges intelligencia jelenik meg, és gyakran technológiai vagy számítástechnikai vonatkozásban kérdezik. Például a kérdés lehet: „Okos gépi tanulási algoritmus rövidítése” vagy „Szoftverek intelligens viselkedést tanúsító ága”.

Ajánlott szakirodalom és források

« Vissza a szójegyzékbe