Plenáris

« Back to Glossary Index

Plenáris jelentése magyarul

A plenáris szó jelentése „teljes” vagy „teljes körű”, és gyakran olyan gyűléseket vagy üléseket jelöl, amelyeken minden tag vagy résztvevő jelen van. A kifejezést főként hivatalos vagy politikai eseményekkel kapcsolatban használják, például plenáris ülés az, ahol az összes érintett tag részt vesz, szemben a kisebb, bizottsági ülésekkel.

Plenáris eredete

A plenáris a latin plenus („tele”, „teljes”) szóból származik. Ez a szó jól kifejezi a plenáris gyűlések vagy események teljes jellegét, ahol minden résztvevő jelen van, vagy az esemény az egész csoport számára releváns.

Plenáris értelmezései

  • Politikai és hivatalos kontextusban: A plenáris ülések azokat a gyűléseket jelölik, ahol egy szervezet, parlament, tanács vagy konferencia minden tagja részt vesz. Például a parlament plenáris ülése minden képviselő részvételével zajlik, ahol a legfontosabb döntések születnek.
  • Konferencia és rendezvény kontextusban: A konferenciákon a plenáris ülés az a találkozó vagy előadás, amely minden résztvevő számára nyitott, és általában fontosabb kérdéseket, bejelentéseket vagy előadásokat tartalmaz.

Példák a plenáris szó használatára

  1. A konferencia plenáris ülésén a fő előadó bemutatta az új kutatási eredményeket.
  2. A parlament plenáris ülésén szavaztak a költségvetés elfogadásáról.
  3. A plenáris vitán mindenki kifejthette a véleményét a tervezetről.

Plenáris szinonimái

  • teljes
  • átfogó
  • közös
  • mindenre kiterjedő

Idegen szavak és kifejezések a plenáris fogalmával kapcsolatban

  • Teljes körű: a plenáris egy másik kifejezése, amely azt jelzi, hogy valami minden résztvevőre vagy minden részletre kiterjed.
  • Plenáris ülés: formális összejövetel vagy tanácskozás, amelyen minden tag jelen van.

Plenáris rejtvényekben

A rejtvényekben a plenáris szót általában a „teljes” vagy „minden tag részvételével zajló” jelentésben használják. Például: „Mi az a formális ülés, amelyen minden résztvevő jelen van?” – a válasz: plenáris.

« Vissza a szójegyzékbe