Komplex

« Back to Glossary Index

Komplex jelentése magyarul

A komplex szó olyan dolgokat jelöl, amelyek több összetevőből, részletből állnak, és ezek a részek egymással összefüggnek vagy egymástól függnek. A mindennapi használatban a komplex valami bonyolult, sokrétű dologra utalhat, legyen szó egy feladatról, rendszerről vagy akár egy személyiségvonásról. Az eredeti értelemben a komplex valami olyasmit jelent, ami több elemből áll össze, és ezáltal összetetté válik.

Komplex eredete

A komplex szó a latin complexus szóból ered, amely „összefogás”, „összetartás” jelentéssel bír (com- „együtt” + plectere „összefogni, összeszőni”). Innen származik a szó mai jelentése, amely azt sugallja, hogy az egyes elemek összefonódnak vagy összekapcsolódnak egy bonyolult egészben.

Komplex értelmezései

A komplex szó különféle kontextusokban használható, többféle jelentéssel:

  • Tudományos kontextusban: Olyan rendszerekre vagy jelenségekre utal, amelyek számos összetevőből állnak, és ezek egymással bonyolult kapcsolatban vannak. Például a „komplex biológiai rendszer” olyan rendszert ír le, amely számos sejt és folyamat összefüggéséből áll.
  • Pszichológiai értelemben: A pszichológiában a komplex valamilyen elnyomott érzelem, vágy vagy konfliktus halmozódását jelenti, amely befolyásolhatja az egyén viselkedését. Carl Gustav Jung például „anyakomplexusról” vagy „kisebbrendűségi komplexusról” beszélt.
  • Matematika: A komplex számok azok a számok, amelyek egy valós és egy képzetes részből állnak. Például: 3 + 2i, ahol 3 a valós és 2i a képzetes rész.

Példák a komplex szó használatára:

  1. Az új informatikai rendszer igen komplex, több alrendszerből áll.
  2. A probléma megoldása komplex gondolkodást igényel.
  3. A fizikai világ komplex folyamatai néha nehezen érthetők meg.

Komplex szinonimái

  • összetett
  • bonyolult
  • sokrétű
  • komplikált

Idegen szavak és kifejezések a komplex fogalmával kapcsolatban

  • Komplexus: pszichológiai értelemben elfojtott érzelmi vagy mentális problémák halmaza, például kisebbrendűségi komplexus.
  • Komplikáció: egy adott helyzet vagy probléma nehezebbé válása, szintén utalhat bonyolultságra, de inkább negatív értelemben.

Komplex rejtvényekben

Rejtvényekben a komplex szó jelentése általában az „összetett” vagy „bonyolult” szavakra vonatkozik. Például egy rejtvény kérdése lehet: „Melyik szó jelenti azt, hogy bonyolult, sokrétű?” – a válasz: komplex.


További olvasmányok a komplex rendszerek tanulmányozásáról
Bővebben olvashatsz a komplex rendszerek tudományos vizsgálatáról itt.

« Vissza a szójegyzékbe