NFT

« Back to Glossary Index

NFT jelentése magyarul – Minek a rövidítése az NFT?

Az NFT (angolul: Non-Fungible Token) olyan digitális eszköz, amely egyedi azonosítóval rendelkezik, és nem cserélhető le egy másik, hasonló értékű eszközre. A „nem helyettesíthető token” azt jelenti, hogy az adott digitális tartalom egyedi, és ennek tulajdonjogát a blokklánc technológia hitelesíti. Az NFT-k a digitális világban különféle formákban jelennek meg, mint például műalkotások, zenei fájlok, videók vagy virtuális tárgyak.

Eredete

Az NFT-k a kriptovalutákhoz hasonlóan a blokklánc technológián alapulnak. A 2017-es „CryptoKitties” játékkal váltak szélesebb körben ismertté, de igazán a 2020-as évek elején robbantak be a köztudatba, amikor híres művészek és zenészek kezdték el használni digitális műveik eladására.

NFT és blokklánc

Az NFT-k technológiai alapja a blokklánc (blockchain), amely lehetővé teszi, hogy minden egyes NFT egyedi azonosítót kapjon, amely nyilvánosan látható és nem hamisítható. A legtöbb NFT-t az Ethereum blokkláncon tárolják, de más blokklánc platformok is támogatják a technológiát.

Miért különleges az NFT?

A hagyományos kriptovaluták, mint a Bitcoin vagy Ethereum, „helyettesíthetők”, azaz minden egységük azonos értékű. Ezzel szemben egy NFT „nem helyettesíthető”, mivel minden token egyedi. Egy művészeti alkotás, zene vagy videó NFT formájában történő értékesítése során az alkotó egyedi tulajdonjogot ruház át a vevőre, ami gyakran összekapcsolódik a szellemi tulajdon kérdésével is.

NFT-k felhasználási területei

  1. Művészet és gyűjtés: Digitális művészek NFT-ként adják el alkotásaikat.
  2. Zene: Előadók egyedi zeneszámokat vagy albumokat adnak ki NFT formájában.
  3. Játékok: Virtuális tárgyak, karakterek vagy ingatlanok cserélhetők NFT-ként a digitális világban.
  4. Virtuális világok: NFT-k használatával virtuális ingatlanokat vásárolhatnak a felhasználók.

Példák az NFT-kre

  • Beeple művész digitális alkotását NFT-ként 69 millió dollárért árverezték el.
  • CryptoPunks: Pixel alapú gyűjthető karakterek, amelyekből mindegyik egyedi NFT formájában létezik.

Rövidítés magyarázata

Az NFT rövidítés az angol Non-Fungible Token kifejezést jelenti, amely a „nem helyettesíthető token” magyar megfelelője. A „token” egy blokkláncon létező, egyedi digitális eszközt jelöl, míg a „non-fungible” arra utal, hogy az eszköz nem helyettesíthető egy másik, hasonló tokennel.

Rejtvényekben

Rejtvények esetén az NFT kérdése felmerülhet, különösen technológiai újításokat kereső témákban, mint például „digitális művészeti alkotások blokkláncon tárolva”.

Idegen szavak és kifejezések

  • Token – Digitális egység, amelyet blokkláncon hoznak létre.
  • Blockchain – Elosztott főkönyvi technológia, amely biztonságosan rögzíti az adatokat.
  • Ethereum – A legelterjedtebb platform az NFT-k létrehozására és kereskedésére.

NFT-kkel kapcsolatos további részletekért érdemes technológiai és pénzügyi blogokat, fórumokat látogatni.

« Vissza a szójegyzékbe